Python ile bir proje yaparken hangi aşamaları uygulamalıyız?

 Python ile bir proje yaparken hangi aşamaları uygulamalıyız?


Bu yazıda Python ile bir proje yaparken hangi aşamaları uyguladığımı/uygulamamız gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Proje yaparken plansız gitmek işimizi zorlaştırabilir, hatta içinden çıkılmaz hale getirebilir. Ufak çaplı 50-100 satırlık script'ler için bu kadar ayrıntılı bir plan gerekmese de büyük projelerde planlama önemlidir.





1- Fikir Bulmak

İlk aşama fikir bulmak olmalıdır. Fikirimizi bulduysak bile ayrıntılandırmalıyız, ayrıntılandırmaktan kastım tam olarak özelliklerine karar vermek. Her ne kadar projeyi kodlama esnasında özellikle ekleyecek olsak ta en başında bir listesini yapmalıyız. Yoksa proje yaparken pişman olabiliriz; denendi, onaylandı :)

Bu aşamayı şu şekilde halledebiliriz, örnek olarak bir blog sitesi yapacak olalım:


- Anasayfa
  + Hakkımda kısmı
    * isim
    * açıklama
  + Tüm yazılar
    * tarih
    * içeriğin ilk paragrafı
  + Reklam kutucuğu
    * banner reklam
 
Gördüğünüz gibi önce bir bütün sayfayı, daha sonra sayfanın parçalarını planladım.
 

2- Projeyi yaparken hangi teknolojileri kullanacağız?

Aynı örnek üzerinden gidebiliriz. Blog sitemi kodlarken bir Python Web Framework’ü olan Flask’ı kullanacağım. Tabii ki bir de database’e ihtiyacımız olacak. Onun için de Online bir database olan MongoDb kullanacağım. Son olarak projemizi herkese açmak için bir hosting’e ihtiyacımız var. Bildiğiniz üzere Python hosting’ler Php hosting’ler kadar kolay ve ucuz bir şekilde sağlanamıyor. Bu problemi ücretsiz bir hosting servisi olan Heroku kullanarak çözeceğiz. 

Host etme işlemi her ne kadar sonda olsa da projemizi çalıştıramamak başımıza gelecek en kötü şey olabilir, değil mi?  

 
Onları da şöyle bir liste yaparsak tamamdır:
  - Flask
  - MongoDb
  - Heroku
 

3- Hangi modüller lazım

 

Aslında ben üstte anlattığım temel teknolojiler dışındaki modülleri projeyi kodlama esnasında hallediyorum. Mesela projenin ortasında youtube-dl modülü lazım olduysa o an yükleyip import ediyorum. Yani bu maddeyi yapıp yapmamak keyfinize kalmış, eğer düzenli gideceğim derseniz yapabilirsiniz ama kendini o kadar sıkmanıza hiç gerek yok.

 

4- Hadi kodlayalım!

 

Her şey tamam, o zaman hadi kodlayalım! Projenin en uzun, en zor bir o kadar da keyifli aşaması kodlama aşamasıdır. Bizim açımızdan bir sorun yok, nasıl olsa daha önceden her şeymizi planladık. Aslında araştırma ve kodlama aşamasını bir araya getirdim. Bu aşamada hem araştıracağız hem kodlayacağız.

Bir şeyi araştırırken uzun uzun cümleler yazabilirsiniz. Google sizin için en iyi sonuçları getirecektir. Eğer istediğiniz içerikler çıkmadıysa kısaltarak deneyin.İşin en sonunda İngilizce aratmak var. Bu mutlaka sorununuzu çözecektir. Evet, google kullanmayı anlattım çünkü birçok kişi kullanmayı bilmiyor. Umarım bu, o "birçok kişiye" yardımcı olur :) 

Yapabileceğiniz en son şey topluluklara sormaktır.

 

5- Test aşaması

 

Proje bitti, hemen yayınlamalıyım düşüncesine kapılmayın. Benim en çok yaptığım hata bu oluyor, projeyi yapıyorum heyecanlanıp hemen yayınlıyorum. Tabii daha sonrasında birkaç farklı gıcık sorun çıkıyor. Siz yapmayın diye söylüyorum ha, özendirmiyorum. Sonra projeyi erken yayınlamaya özendirmekten içeri almasınlar, yanarız :|

Test aşamasında karşılaştığınız sorunları hemen çözmek yerine kaydedin, hepsini birlikte çözebilirsiniz. Testi kendiniz yaptıktan sonra bir de farklı kişilere gösterin mutlaka bir yerlerde problem bulacaklardır. 

 

6- Projeyi yayınlayalım

 
Evet; sonunda projemiz bitti, şimdi yayınlama vakti. İlk maddede bahsettiğim host etme aşamasındayız. Eğer open source (açık kaynak kodlu) paylaşıyorsanız github
kullanabilirsiniz. Bu aşama (host aşaması) hosting sağlayıcısına bağlı olarak değişiklik göstereceği için ayrıntılandırmam imkansız. 
 
O zaman geçmiş olsun, projemiz tamamdır. Bu aşamadan sonra da sorunlar çıkabilir; moralinizi bozmayın, projeyi tamamlayan kişi basit bir sorunu mu çözemeyecekmiş ;)
 
 

Telegram kanalımız: t.me/pyturkey

Sağlıkla, Python'la kalın; görüşmek üzere!


Bu blogdaki popüler yayınlar

PYTHON'A YENİ BAŞLAYANLARIN SORDUĞU 5 SORU VE CEVAPLARI